BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Genç Demokratlar Vakfı bünyesinde Nisan 2018 tarihi itibariyle kurulan İNOSAM’ın (İnovatif Stratejik Ar-Ge Merkezi) amaç, misyon, vizyon, kimlik ve faaliyet alanlarına, yönetim organlarına ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, İNOSAM’ın amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik,Genç Demokratlar Vakfı’nın 01/02/2018 tarih ve 022018 sayılı karar maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Merkez İNOSAM’I
b) Başkan: İNOSAM Başkanını
c) Vakıf: Genç Demokratlar Vakfını
ç) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu, ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Kimlik, misyon, vizyon ve Faaliyet Alanları
Merkezin kimliği
MADDE 5 – (1) Merkezin kimliği, 1993 yılında resmi statü kazanan ‘Genç Demokratlar Vakfı’ bünyesinde bir grup uzman ve akademisyen nezaretinde 2018 Nisan ayı itibariyle kurulan İNOSAM (İnovatif Stratejik Ar-Ge Merkezi) kimlik, misyon ve vizyon belgesidir;
Merkezin faaliyet alanları
MADDE 6/a – (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:
Bağımsız, barışçıl ve sivil inisiyatif kimliği kendisine şiar edinen İNOSAM’ın misyonu; Türk Milleti ve Devleti başta olmak üzere dost ve akraba ülke ve halkların yenidünya düzenindeki gelişmeler, benimsemeler ve belirlemeler doğrultusunda refah ve bekasının daimiyetini pekiştirmek gayesiyle çözüm seçenekleri üretmektir.
Merkezin vizyon ve faaliyet alanları
MADDE 6/b – (2) Merkezin misyon, vizyon ve faaliyet alanları
İNOSAM’ın vizyon, çalışma, iş ve insicamı; bilimsel, teknolojik, ekonomik, demokratik, siyasi, hukuki, sosyolojik, psikolojik, askeri, pedagojik ve jeopolitik gelişmeleri bölgesel ve küresel ölçekte takip ederek, misyonuna uygun ve yönelik bir şekilde Ar-Ge çalışmaları, incelemeler, araştırmalar, analiz ve değerlendirmeler yapmak ve inovatif, stratejik ve etkin raporlamalarını ilgili birim, kurum, kişi ve gerekli hallerde kamuoyuyla paylaşmaktır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri
Merkezin yönetim organları
MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları;
a) Başkan,
b) Yönetim Kurulu ile,
c) Merkezin gelişmesine paralel olarak Vakıf ve Yönetim Kurulu önerisi ve Başkanın onayı ile ihtiyaç duyulan hizmet taleplerini karşılamak amacıyla kurulacak Çalışma ve Proje Gruplarından oluşur.
Başkan
MADDE 8 – (1) Başkan, Vakıf tarafından, beş yıl için görevlendirilir. Süresi biten Başkan, tekrar görevlendirilebilir. Başkan, Merkezin ihtiyaç ve faaliyetlerinin gerektirmesi halinde, Yönetim Kurulu üyelerinden birini Yardımcısı olarak görevlendirebilir. Başkan talep ve ihtiyaç duyulması halinde çeşitli konu, proje ve alanlarda çalışma kurulları, grup ve proje birimleri kurar ve ilgili kişileri görevlendirir. Başkan, görevinden kısa süreli ayrılmalarında vekaleti varsa yardımcısına veya iş programı uygun bir yönetim kurulu üyesine bırakır. Üç ayı aşan bir süre görevinden uzak kalacaksa, kalan süreyi tamamlamak üzere yerine yeni bir başkan görevlendirilir.
Başkanın görevleri
MADDE 9 – (1) Başkanın görevleri şunlardır:
a) Merkezi temsil etmek,
b) Yönetim Kurulunun talepleri ve Merkezin amaçları doğrultusunda ölçülebilir hedefler belirlemek,
c) Ulusal ve uluslararası kuruluşlarla çalışmaları başlatmak, kaynaklardan elde edilecek bilgi akışı sistemini geliştirmek ve belgelendirmek,
ç) Yönetim Kurulu toplantılarını düzenlemek, toplantılara başkanlık etmek ve Yönetim Kurulu kararlarını uygulamak,
d) Yönetim Kurulunun hazırlayacağı Merkezin çalışma raporunu her yıl sonunda Vakfa sunmak,
e) Merkezin ve bağlı birimlerinin, yönetim açısından düzenli ve etkin işleyişi için gerekli önlemleri almak, gerekli yönlendirme denetlemeleri yapmak,
f) Merkezin ve ona bağlı alt birimlerin, çalışma programlarına ilişkin yıllık düzenlemeleri yapmak, yıllık çalışma raporlarını oluşturarak Vakfın onayına sunmak,
g) İlgili birim, kurum ve kişilere veya kamuoyuna sunulması yayınlanması gereken araştırma, inceleme raporlarınının iletilmesini sağlamak.
Yönetim kurulu
MADDE 10 – (1) Vakfın yönetim, denetim ve disiplin kurulu üye ve yedekleri dahil Merkezin doğal üyeleridir. Yönetim Kurulu, ilgili konularda liyakat ve ehliyet sahibi uzman ve akademisyenler arasından 15 kişiden oluşur ve yeni üyeler en az 3 üyenin teklifi ve Başkanın onayıyla gerçekleşir. Görevi biten üye tekrar görevlendirilebilir. Görevinden ayrılan Yönetim Kurulu üyesinin yerine, kalan süreyi tamamlamak üzere, ilk görevlendirme sırasında uygulanan esaslar çerçevesinde yeni bir üye görevlendirilir.
Yönetim kurulunun görevleri
MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Merkezin yönetimi ve çalışmaları ile ilgili kararları almak,
b) Müdürün ve Yönetim Kurulu üyelerinin önerilerini görüşmek ve karara bağlamak,
c) Başkan ve proje gruplarının oluşturulması, adlandırılması, çalışma kurallarının belirlenmesi ve çalışmalarının sona erdirilmesine ilişkin kararları almak ve örgütsel yönergeleri hazırlamak,
ç) Ortak çalışmalar için ulusal ve uluslararası kurumlarla işbirliğinin ilke ve kurallarını saptamak ve hazırlanan protokolleri incelemek ve onaylamak,
d) Yıllık Faaliyet Programını incelemek, ilgililerin görüşlerini alarak yeni program düzenlemelerinin yapılmasını sağlamak.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Son Hükümler
Yürürlük
MADDE 12 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 13 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Başkan yürütür.